Om diabetes

Om diabetes


Diabetes är en sjukdom som gör att blodsockret blir för högt. Det måste sänkas med hjälp av medicin.

Det finns två sorters diabetes. Som kallas: TYP 1 och TYP 2


TYP 1, fordrar insulintillförsel. Insulin tillförs kroppen med ett nålstick.

Denna typ av diabetes kan man få från födseln och upp i medelåldern, 45-50 år. Behandling med insulin, två till flera sprutor per dygn. Det finns olika sorters insulin som ska passa till alla. Det finns blandade snabba och långtidsverkande sorter. Långtidsverkande används vanligtvis till natten. Kan också användas som komplement på dagen tillsammans med snabba. Blandade används dygnet runt. Snabba finns två sorter. Den ena ska tas 20-30 min. före måltid. Den andra kan tas precis före måltid. Insulinpump är ett sätt att tillföra insulin. Det är en liten bärbar pump. Med den kan man tillföra visst antal enheter insulin pr tim som ges hela dygnet. Vid måltid kan man aktivera pumpen att ge måltidsinsulin. En tunn plastslang kopplas till ett stickställe i underhudsfettet.

TYP 2 är den andra sorten som äldre personer vanligtvis får. Denna typ är vanligast 85-90% av alla diabetesfall. Tablettbehandling brukar räcka. Denna kan man få i medelåldern ca 40 år och upp i högre ålder. Det finns olika sorters tabletter, för att stimulera bukspottkörteln att producera mer insulin och för att kroppens celler lättare ska ta emot insulinet. Behandlingen kan bestå av olika många och olika styrka. Det kan ibland vara av behov att använda insulin även hos dessa patienter.



Insulinkänningar

Det gäller att balansera det som höjer och sänker blodsockret till en låg och jämn nivå. Mat och annat man äter eller dricker höjer blodsockret, medan insulin, tabletter och motion sänker blodsockret. Förhöjda blodsockervärden brukar ge lite obehag om de är väldigt höga bli obehagen mer påtagliga. För lågt blodsocker är obehagligt. För att mota högt blodsocker, motionera och eller ta insulin. Vid insulinkänning, Ät eller drick något som höjer blodsockret. Symtom vid känning kan vara hunger, svettningar, huvudvärk, darrningar, hjärtklappningar, koncentrationssvårigheter, oro, förvirring och agressivitet. Om blodsockret sjunker mycket lågt blir diabetikern medvetslös, i så kallat insulinkoma. Det är farligt, hjärnan kan få skador av för lågt blodsocker. En person i insulinkoma ska snarast till sjukhus. Försök inte att stoppa i något i munnen på en medvetslös person.